Toidu tooteahelast ja MTÜ Eesti Lihaklaster tegevusprogrammist

Toidu tooteahela toimimise skeem lihavaldkonnas

Aarne Põldvere, Lembit Lepasalu, Väino Poikalainen

Toiduvaldkonnas on väga oluline arvestada kogu toidutootmise ahelaga. Toidu tooteahel koosneb neljast põhiosast, mille moodustavad toorme tootmine (loomakasvatus, teraviljakasvatus jne), toorme töötlemine (toiduainetööstus), kaubandus ja tarbimine (joonis 1). Ahela osad on omavahel tihedalt seotud nii majanduslikkuse tagamiseks kui ka toiduohutuses vajaliku jälgitavuse kindlustamiseks.

Toidu tooteahela esimeses lülis toimub loomse päritoluga toorme (sead, veised, linnud, kalad jne) tootmine. Selles lülis on kesksel kohal loomakasvatus, mille väljundiks on näiteks elussead, mis pole tegelikult veel toit vaid toidutoore ehk see, millest toiduaineid ja toitu tehakse.  Tooteahela järgmiseks lüliks on toorme töötlemine lihatööstustes, mille käigus see väärindatakse erinevateks lihatoodeteks tööstuslike tehnoloogiate abil. Seejuures antakse toormele just töötlemise kaudu lisaväärtus, mis sageli ületab kordades toorme enda maksumuse. Oluline on ka turundus, kuid määrava tähtsusega on tarbija. Tema annab kogu tooteahelale oma hinnangu ning kannab tegelikult ka kõik tooteahela ülalpidamisega seotud kulud. 

Lugege edasi >>

 

Kuldisperma tellimine