| |
Sealiha kvaliteet sõltub sigade söötmisest
Monika Vaidla, pm-knd Kalju Eilart
Eesti Tõuloomakasvatajate Ühistu
Kehtna Seakasvatuse Kontrollkatsejaam
Jaan Ranniit
Farm Plant Eesti AS
Seakasvatajate eduka aretustöö tõttu on sealiha tailihasisaldus viimastel
aastatel tunduvalt suurenenud. Kui 1994. aastal võeti lihakombinaatides
kasutusele tailihamõõtur Ultra-FOM 100 ja alustati tapasigade
klassifitseerimist SEUROP-süsteemis, oli lihakehade keskmine tailihasisaldus
51%. Praeguseks on see tõusnud 5…6% võrra. Meil on üksikuid farme, kus
kasvatatakse soome (landrass, jorkir) ja austria (pjeträän) puhtatõulisi
sigu. Palju enam on aga ettevõtteid, kus järjekindla valiku ja kunstliku
seemenduse abil on tailihasisaldust lihakehas suurendatud.
Lihakehade kvaliteedi tõusu ei taga ainult importtõumaterjali kasutamine.
Enamik meie seakasvatajatest mõistab, kuivõrd tähtis on loomasõbralik
hooldus ja otstarbekas söötmine, et saavutada imporditud sigade geneetiliste
omaduste avaldumine. Söötmisnormid ei ole jäävad suurused. Näiteks Taanis
on vaja sööta kasvikutele (40…75 kg) söödasegu, mille 1 kg sisaldab
190…170 g toorproteiini, sh lüsiini 10 g ja söödasegu energiasisaldus on 13
MJ. Selline söötmistase garanteerib rümpade suure tailihasisalduse –
keskmiselt 60%. Eestis on prof A. Lemberi poolt pakutud samade toitefaktorite
kontsentratsioonimäärad vastavalt 170 g, 9 g ja 13 MJ.
Eestis aretatud seal on teised normid ja veidi erinev lihakeha kvaliteet.
Selleks et viia vastavusse sööda, nuuma ja lihakeha parameetrid, on Kehtna
Seakasvatuse Kontrollkatsejaamas 1999…2000. aastal läbi viidud mitmeid söötmiskatseid.
Koostöös Farm Plant Eesti AS Taebla Jõusöödatööstusega on katsejaam
kontrollinud erinevate söödasegude mõju nuumsigade nuuma- ja lihaomadustele.
Sigu peeti üksiksulgudes ja neid hooldas katsetehnik. Söötmine toimus kaks
korda päevas, kusjuures künasse lastud veele puistati söödasegu. Kõik söödad
valmistas Farm Plant Eesti AS Taebla Jõusöödatööstus. Katseloomad pärinesid
EKSEKO ja AS Rey seafarmidest. Sead tapeti Valga või Rakvere lihatööstuses,
kus lihakehad hinnati ultraheliaparaadiga Ultra-FOM 100 ja klassifitseeriti
SEUROP-süsteemis.
Standardsöödad
Katses kontrolliti tootmises olevaid kesikute ja nuumikute söödasegusid.
Maksimaalne päevane kuivsöödakogus oli 3,2 kg. 1 kg kesikusööta sisaldas
12,6 MJ metaboliseeruvat energiat ja 16,5% toorproteiini, 1 kg nuumikusööta
sisaldas 12,5 MJ metaboliseeruvat energiat ja 15,5% toorproteiini.
Nuumsead tapeti ja lihakehad hinnati Valga lihakombinaadis. Lihakehade keskmised
parameetrid: tapasaagis 72,1%, tailihasisaldus 56,1%, lihassilma pindala 39,1
cm2. Ühe sea üleskasvatamiseks kulus 116,1 kg kesikusööta ja 132,1 kg
nuumikusööta. Kasvuperiood 23 kg kuni 104 kg elusmassini oli 104 päeva.
Nuumikusööt ja teraviljasegu
Katse eesmärgiks oli hinnata sigade jõudlust piiratud söötmise korral, et päeva
maksimaalne kuivsöödakogus ei ületaks terve kasvuperioodi vältel 2,8 kg.
Nuuma lõpul asendati katserühmas nuumikusööt teraviljaseguga, millesse oli
lisatud vitamiinid-mineraalid.
Nuumsigade ööpäevane massi-iive oli suhteliselt väike, kuid siinkohal peab
silmas pidama, et päevane söödakogus elatustarbeks on 80…100 kg raskusel
nuumseal umbes 1 kg. Toodanguks ehk massi-iibeks jäi 1,8 kg ehk 22,5 MJ
metaboliseeruvat energiat. See vastabki umbes 600-grammilisele ööpäevasele
massi-iibele. Sigade lihakehad hinnati Valga Liha- ja Konservitööstuses.
Sööta kulus lõppnuuma 21,9 kg massi-iibe kohta katserühmas 100,6 kg ja
kontrollrühmas 92,9 kg, katserühma kasvuperiood pikenes 2 söötmispäeva võrra.
Kogu kasvuperioodi söödakulu oli katserühmas 306,5 kg ja kontrollrühmas
294,6 kg sea kohta, söötmispäevi vastavalt 121,5 ja 119,4.
Standard- ja erisegud
Võrreldi tootmises olevat tavalist kesiku- ja nuumikusööta (kontrollrühm) kõrgendatud
proteiinisisaldusega söödaseguga (katserühm). Katsesead olid pärit EKSEKO
seafarmist. Söödeti isu järgi, kuid individuaalne päevane kuivsöödakogus
ei ületanud 3,2 kg. Kesikusööt sisaldas 12,6 MJ metaboliseeruvat energiat/kg
ja 16,5% toorproteiini, kesikute erisegu sisaldas 18,9% toorproteiini ning
nuumikusööt sisaldas 12,4 MJ metaboliseeruvat energiat/kg ja 15,0%
toorproteiini.
Tabelis toodud andmed erinevusi rühmade kasvukiiruses ja söödaväärinduses
III katses ei näita. Aga kui vaadeldi iga looma eraldi, selgus, et katserühmas
kasvasid sead ühtlasemalt kui kontrollrühmas. Sead tapeti Rakvere
lihakombinaadis.
Sööta kulus katserühmas üleskasvatusperioodi jooksul 235,3 kg (91,1 söötmispäeva)
ja kontrollrühmas 233,6 kg (92 söötmispäeva) ühe sea kohta. Katserühmas
osutusid rümba tailihasisaldus 1,5% ja tapasaagis 3,7% võrra suuremaks.
Katsesead moodustasid kasvuperioodil sama söödakoguse juures mitte ainult
rohkem lihaskude, vaid ladestasid kehasse ka rohkem söödaenergiat. Kui üldjoontes
moodustab rümba mass 73…74% elusmassist, siis kõnealusel katserühmal oli
see 76,7%.
Käesoleval aastal katsejaamas üleskasvatatud 187 EKSEKO-st pärit ja Rakvere
lihakombinaati realiseeritud nuumsea tapasaagis oli 76,5% ja tailihasisaldus
56,0%. Rakvere LK taparaportite põhjal olid teistest farmidest realiseeritud
nuumikute nimetatud andmed vahemikus 71,5….76,1 ja 51,7….56,8%.
Katsed näitasid, et tõuaretusega saavutatud sigade suur geneetiline
potentsiaal nõuab ka vastavat söödaratsiooni. Koostöös söödatootjaga on
tehtud sammuke edasi teel tänase aretustasemega kasvikute söötmisküsimuse
lahendamisele.
Tabel.
Katsete tulemused
Rühm
|
Sigade arv
|
Elusmass katse
|
Ööpäevane
massi-iive g
|
Söödakulu
massi-iibele kg/kg
|
Tapa- saagis
%
|
Tailih sisaldus %
|
Lihassilma
pindala m2
|
alguses kg
|
lõpus kg
|
I
katse
|
kesikusööt
|
26
|
23,0
|
65,2
|
740
|
2,76
|
–
|
–
|
–
|
nuumikusööt
|
14
|
66,4
|
104,0
|
811
|
3,55
|
72,1
|
56,1
|
39,1
|
II
katse
|
teraviljasegu
|
45
|
82,4
|
104,3
|
585
|
4,59
|
73,4
|
53,9
|
34,1
|
nuumikusööt (kontrollrühm)
|
45
|
82,7
|
103,9
|
601
|
4,37
|
73,7
|
55,2
|
35,1
|
III
katse
|
kõrgendatud
proteiiniga sööt (katserühm)
|
45
|
32,9
|
103,9
|
779
|
3,31
|
76,7
|
57,3
|
–
|
tavaline
kesiku- ja nuumikusööt (kontrollrühm)
|
45
|
33,0
|
103,9
|
770
|
3,29
|
73,0
|
55,8
|
–
|
|